Waldemar Grzelak

2014-06-11

Choroba: rozszczep kręgosłupa, przepuklina oponowo-rdzeniowa

Waldek urodził się w czerwcu 2014 roku z rozszczepem kręgosłupa oraz przepukliną oponowo-rdzeniową. Następstwem tej wady jest porażenie wiotkie kończyn dolnych, brak czucia w nóżkach, pęcherz neurogenny wymagający cewnikowania co 3 godziny, zaburzenia funkcji zwieraczy oraz wodogłowie stacjonarne. Chłopczyk w pierwszej dobie swojego życia przeszedł operację zamknięcia przepukliny, zaś dwa lata później odkotwiczenie rdzenia kręgowego.
Rehabilitacja różnymi metodami trwa nieustannie od narodzin. Potrzeby terapeutyczne Waldka są duże, rodzina zdecydowała więc o uczestnictwie w turnusie rehabilitacyjnym w Warszawie. Obecnie chłopiec uczy się chodzić oraz pracuje nad postawą ciała czyli wzmacnianiem mięśni brzucha i pleców co będzie przeciwdziałało hiperlordozie odcinka L-S kręgosłupa oraz będzie korygowało podwichnięte oba stawy biodrowe, które być może dzięki ćwiczeniom uda się ochronić przed operacją. Całkowity koszt turnusu to 7200 złotych, jednak kwota ta nie obejmuje prywatnych zajęć przeprowadzonych w innych ośrodkach i w domu.
Chłopiec jest bardzo wytrwałym i inteligentnym dzieckiem, intelektualnie rozwija się bardzo dobrze. Dzielnie ćwiczy i wbrew bólowi wykonuje wszelkie polecenia rehabilitantów, nauczył się samodzielnie stać oraz doskonali naukę chodzenia o kulach.
Do prawidłowych ćwiczeń niezbędne są również sprzęty oraz artykuły ortopedyczne, których koszt zakupu dla rodziny jest wysoki, dlatego bardzo prosimy o pomoc.
Waldemar Grzelak

tytułem: darowizna dla Waldemar Grzelak