Nikola Gościniak

2003-03-27

Choroba: rdzeniowy zanik mięśni

W marcu 2003 roku na świat przyszła zdrowa, wyczekana przez rodzinę dziewczynka. Przez pierwsze miesiące rozwijała się prawidłowo, gaworzyła, reagowała na bodźce, radowała się tak, jak tylko dzieci potrafią. Nie pojawiała się jedynie ochota na chodzenie, nogi stawały się wiotkie i giętkie. Po wielu konsultacjach lekarz prowadzący postawił diagnozę: rdzeniowy zanik mięśni. Świat rozsypał się rodzinie na kawałki.
Rdzeniowy zanik mięśni, czyli SMA to choroba uwarunkowana genetycznie. W rdzeniu kręgowym obumierają neurony, które odpowiadają za pracę mięśni przez co mięśnie ciała słabną i stopniowo ulegają zanikowi. Pojawia się ograniczona ruchomość, niewydolność oddechowa i niewydolność krążenia, skolioza oraz podatność na infekcje.
Rodzina zaczęła nowe życie u boku z SMA. Rozpoczęły się intensywne rehabilitacje i ciężka praca w zahamowaniu schorzenia. „Pogodzenie się z losem było najtrudniejszą rzeczą – mówi mama Nikoli, przez jedenaście lat uczyliśmy się nowej rzeczywistości i budowania nowego życia.”
Wyłoniła się głęboka skolioza i kifoza, która ugniata większość narządów wewnętrznych, szczególnie płuca, które stają się niewydolne przez co w nocy dziewczyna jest podłączana pod respirator.
Nikola wymaga systematycznej rehabilitacji, specjalistycznej diety oraz leków. Obecnie rodzina chce zakupić nowy wózek, który poza możliwością przemieszczania się będzie również pełnił funkcję pionizującą a dostosowany fotel odciąży kręgosłup i zapobiegnie dalszemu rozwojowi skoliozy. Koszt takiego wózka to 30.000 złotych, dlatego bardzo prosimy o wsparcie.

Nikola Gościniak

tytułem: darowizna dla Nikola Gościniak