Mateusz Tkocz

2006-07-14

Choroba: cytomegalia wrodzona, mózgowe porażenie dziecięce, obustronny głęboki niedosłuch, porażenie czterokończynowe

W piątym miesiącu życia zdiagnozowano u Mateusza wrodzoną cytomegalię, której następstwem jest mózgowe porażenie dziecięce, niedowład czterokończynowy i obustronny niedosłuch. Chłopiec nie chodzi, nie siedzi, a pokarmy przyjmuje jedynie w postaci zmiksowanej za pomocą łyżeczki. Z otoczeniem komunikuje się za pomocą prostych wyrażeń (ej, eee, hej), swoje zadowolenie lub zdenerwowanie wykazuje poprzez intonację głosu.

Formą leczenia Mateusza jest trwała i intensywna rehabilitacja, której dzienny koszt to średnio 110 złotych, dodatkowo powinien uczestniczyć co najmniej 3 razy w roku w turnusie rehabilitacyjnym, którego świadczenie wynosi ok. 5.200 złotych.

Chłopiec obecnie dorasta, wszedł w fazę dynamicznego wzrostu przez co dotychczasowy sprzęt korekcyjny stał się zbyt mały i jest bezużyteczny. Poza wózkiem inwalidzkim potrzeba jest również wymiany fotelika rehabilitacyjnego, którego cena to 13.000 złotych.

Niestety dla rodziny jest to ogromny koszt, dlatego bardzo prosimy o pomoc.

Mateusz Tkocz

tytułem: darowizna dla Mateusz Tkocz