Maksymilian Męcka

2016-04-24

Choroba: czterokończynowe mózgowe porażenie dziecięce

Maksymilian to pogodny, kontaktowy, uśmiechnięty dwulatek, niezwykle rozwinięty społecznie i intelektualnie, który urodził się jako wcześniak w 30 tygodniu ciąży z 8 punktami w skali Apgar.
Od narodzin był rehabilitowany ze względu na wcześniactwo. Chłopczyk jednak w 11 miesiącu życia nadal nie podnosił główki, wtedy też rozpoznano czterokończynowe porażenie mózgowe spowodowane niedotlenieniem i niedokrwieniem mózgu przy porodzie. Mimo, że był rehabilitowany od pierwszych chwil, dopiero teraz widoczne są efekty. Maksiu zaczął pełzać, siedzi, oraz stoi trzymając się balkonika. Kolejnym założeniem jest nauka chodzenia. W tym celu potrzebne są ortezy w kwocie 1900zł, które muszą być wymieniane co pół roku oraz inne specjalistyczne sprzęty ortopedyczne: pionizator, specjalny wózek i krzesełko, w których będzie miał odpowiednio utrzymaną miednicę.
Nade wszystko wymagana jest rehabilitacja, gdyż dzięki determinacji oraz ciężkiej pracy chłopczyka, rehabilitantów i rodziców jest szansa, ze Maksiu zacznie poruszać się samodzielnie. Niestety koszty kompleksowego leczenia znacznie przewyższają możliwości rodziców.
Bardzo prosimy o wsparcie.

Maksymilian Męcka

tytułem: darowizna dla Maksymilian Męcka