Magdalena Krawczyk

0001-01-01

Choroba:

Nazywam się Magda, urodziłam się w wyjątkową sylwestrową noc pod szczęśliwą gwiazdą, która sprzyja mi do dziś, ponieważ ŻYJĘ !

W wieku 16 lat stwierdzono u mnie astmę oskrzelową. Dwa lata później przeszłam parę operacji na przewodzie pokarmowym, ze względu na przepuklinę rozworu przełykowego. Operacje powikłały się, przeszłam ostrą niewydolność oddechową, sepse grzybiczą, ostre zapalenie płuc. Oddychał za mnie respirator. Lekarze długo walczyli o moje życie. Udało się, jednak „pamiątki” zostały do dziś.

Obecnie choruje m.in. na układowe zapalenie naczyń, celiakię, przewlekłą neuropatię czuciowo – ruchową, przez co najprawdopodobniej poruszam się na wózku inwalidzkim. Lekarze do dziś nie wiedzą jaka jest tego przyczyna. Potrzebuje stałej,  w spowodowało liczne choroby współistniejące jak cukrzyca posterydowa czy miopatia, infekcje dróg moczowych. Przeszłam zakrzepice żył w szyi, nogach. Obecnie stwierdzono niedrożność żył szyjnych.

Przeszłam operacje, lekarzom udało się wstawić stenty do prawej żyły szyjnej. Umożliwiło to założenie portu naczyniowego potrzebnego do żywienia pozajelitowego. Jestem żywiona pozajelitowo ze względu na złe wchłanianie substancji odżywczych, anemię  i liczne dolegliwości ze strony układu pokarmowego jak np. ból.

Ogromnym wsparciem są dla mnie rodzice, brat i reszta mojej rodziny. Codziennie starają się bym żyła jak inni. Są ze mną w tych najtrudniejszych dla mnie chwilach,jak również w tych szczęśliwych za co bardzo im dziękuję :)
Z powodu wielu skutków ubocznych zażywania sterydów dostępnych w Polsce jestem leczona sterydem sprowadzanym z zagranicy, co przynosi efekty jednak jest bardzo kosztowne.

Na chwile obecną potrzebna jest specjalna pompa do podawania żywienia pozajelitowego. Dzięki temu urządzeniu będę mogła wychodzić z domu razem z moim „jedzonkiem” , ponieważ czas podawania worków żywieniowych to ok. 18 godzin. Jest to koszt w granicach 3500 zł , do tego trzeba również doliczyć koszt odpowiedniego oprzyrządowania. Leczenie, sprzęt medyczny, środki pomocniczo- higieniczne, rehabilitacja są dla mnie bardzo dużym obciążeniem, często niedostępnym. Dlatego też proszę o Państwa wsparcie .

Moim marzeniem jest tytuł doktora nauk ekonomicznych i praca ze studentami. Lubię spędzać czas z ludźmi, dzielić się wiedzą. Jestem osobą otwartą, na co dzień żyje z uśmiechem mimo przeciwności losu.
 Choroba zabrała mi dużo, ale dzięki niej poznałam wielu wspaniałych ludzi, za co jestem niezmiernie wdzięczna.

Serdecznie dziękuje za każdą okazaną pomoc.
Magdalena Krawczyk

tytułem: darowizna dla Magdalena Krawczyk