Kuba Przybylski

2005-04-10

Choroba: mózgowe porażenie dziecięce

Kuba urodził się w 29 tygodniu ciąży jako drugi z bliźniaków. Po szczegółowych badaniach lekarze zdiagnozowali mózgowe porażenie dziecięce. Od 3 miesiąca życia jest nieustannie rehabilitowany.

Chłopiec nie jest samodzielny i potrzebuje stałej opieki rodziców, nie chodzi, nie siedzi i nie mówi. Dzięki rehabilitacji robi małe postępy, jednak wciąż jego stan wymaga obecności i pomocy drugiej osoby.

Potrzeb jest wiele, prywatna rehabilitacja trzy razy w tygodniu wraz z dojazdem do Głogowa (ok. 26 km w jedną stronę), wizyty lekarskie, zakup leków, artykułów pielęgnacyjnych i niezbędnego sprzętu medycznego pochłaniają większość domowego budżetu.

Rodzina zwraca się z prośbą o dofinansowanie do specjalistycznego fotelika samochodowego, dzięki któremu będzie możliwy dojazd na rehabilitację. Obecny fotelik jest już zdecydowanie za mały i nie spełnia swoich funkcji. Niezbędna jest stabilizacja postawy ciała, odpowiednie podpory oraz specjalne pasy, które utrzymywać będą tułowie w należytej pozycji.

Bardzo prosimy o pomoc.

Kuba Przybylski