Krzyztof i Dawid Łoza

2001-05-14

Choroba: zespół wad wrodzonych, chromosopatia, opóźniony rozwój psychoruchowy

Krzyś i Dawid to dwaj bracia u których stwierdzono wadę genetyczną oraz mocno opóźniony rozwój psychoruchowy.

Krzysztof ma siedemnaście lat, urodził się przez cesarskie cięcie z 5 pkt w skali Apgar, w codziennym życiu wymaga nieustannej pomocy innych osób. Wbrew opiniom lekarzy, dzięki ogromnej determinacji rodziców od czwartego roku życia potrafi samodzielnie chodzić, co odróżnia go od młodszego brata.  Jest raczej pogodny, niestety w ostatnim czasie obserwuje się u niego zaburzenia zachowania, nasilone napady autoagresji i agresji do otoczenia.

Młodszy brat, piętnastoletni Dawid z powodu niedowładu czterokończynowego spastycznego oraz obniżonego napięcia mięśniowego jest dzieckiem leżącym, nie siedzi, nie potrafi trzymać stabilnie głowy. Dawid jest radosnym i uśmiechniętym chłopcem niestety bez kontaktu słownego.

Oboje wymagają ciągłej pomocy i opieki najbliższych gdyż nie sygnalizują potrzeb fizjologicznych, nie potrafią samodzielnie jeść. Rodzice starają się zapewnić odpowiednie leczenie i opiekę, niemalże od narodzin poddawani są wieloprofilowej rehabilitacji oraz specjalistycznemu leczeniu. Niestety koszty odpowiedniej terapii -  jednomiesięczna rehabilitacja 2400zł, niezbędnych środków higienicznych oraz dojazdów przekraczają skromne dochody rodziny.

Krzyztof i Dawid Łoza

tytułem: darowizna dla Krzyztof i Dawid Łoza