Klaudia Sokołowska

2011-09-16

Choroba: wodogłowie, przepuklina oponowo – rdzeniowa, niedowład kończyn dolnych, pęcherz neurogenny, odpływ pęcherzowo-moczowodowy

Klaudia jest jedną dziewczynką z sześciorga rodzeństwa. Po urodzeniu zdiagnozowano u niej wodogłowie wrodzone, przepuklinę oponowo - rdzeniową otwartą odcinka lędźwiowo-krzyżowego, niedowład kończyn dolnych, pęcherz neurogenny, odpływ pęcherzowo - moczowodowy prawostronny II stopnia.

W pierwszej dobie życia Klaudia przeszła operację plastyczną otwartej przepukliny oponowo – rdzeniowej odc. lędźwiowo –krzyżowego oraz założenia układu zastawkowego komorowo-otrzewnowego. Jest pod stałą kontrolą specjalistów: chirurga, ortopedy, foniatry, okulisty i neurologa.

Mimo niepełnosprawności dziewczynka jest pogodna i otwarta, z łatwością nawiązuje kontakt. Z najbliższymi komunikuje się pojedynczymi słowami pomagając sobie mową ciała.

Klaudia zaciekawiona otoczeniem porusza się pełzając, samodzielnie siada z pozycji leżącej, postawiona przy oparciu stoi, podnosi zabawkę leżącą na ziemi, stawia kroczki podtrzymywana pod pachami. Samodzielnie je łyżeczką, pije z kubeczka. W istotnym stopniu ma ograniczoną sprawność poruszania się i przemieszczania, dlatego wymaga całodobowej opieki.

W styczniu dzięki wsparciu naszej pomocy, został zakupiony pionizator, który służy do nauki chodzenia i trzymania ciała w pozycji pionowej (więcej informacji: TUTAJ), obecnie potrzebny jest nowy wózek inwalidzki a rodziny nie stać na samodzielny zakup, dlatego bardzo prosimy o pomoc.

Klaudia Sokołowska

tytułem: darowizna dla Klaudia Sokołowska