Kajetan Kowalik

2012-07-29

Choroba: SMA - rdzeniowy zanik mięśni

Kajetan jest pogodnym i wesołym 5 latkiem. W wieku 18 miesięcy zdiagnozowano u niego SMA – rdzeniowy zanik mięśni. Jest to schorzenie o podłożu genetycznym, w którym obumierają neurony odpowiadające za pracę mięśni, przez co mięśnie ciała słabną i stopniowo ulegają zanikowi.

Obecnie chłopiec porusza się na wózku aktywnym, jednak wskutek postępującej choroby, ręce Kajtka stają się coraz słabsze i samodzielne przemieszczanie się jest bardzo trudne. Rodzice pragną dla swojego syna swobody, niezależności i komfortu, gdyż całodzienne przebywanie w wózku jest niezwykle niedogodne. Dlatego też rodzina chce pozyskać środki pieniężne na zakup wózka elektrycznego, który zdecydowanie poprawi jakość życia dziecka.  Koszt sprzętu jest bardzo wysoki (ok. 23.000 złotych) i znacznie przewyższa możliwości finansowe domowników.

Siostra Kajtka,Matynka która skończyła 3 rok życia również cierpi na SMA, jednak oznaki choroby w jej przypadku są łagodniejsze. Dzieci uwielbiają spędzać czas ze swoją starszą, siedmioletnią siostrą, bawiąc się i umilając sobie wolne chwile. Wózek elektryczny to szansa dla chłopca na większą samodzielność i niezależność, która jest ogromnie ważna dla rozwijającego się dziecka oraz nadzieja na szczęśliwsze dzieciństwo. Bardzo prosimy o pomoc.

Kajetan Kowalik

tytułem: darowizna dla Kajetan Kowalik