Kajtek Kowalik i jego nowy napęd do wózka

17 sierpnia 2018

Kajtek ma obecnie 6 lat, od 18 miesiąca życia cierpi na SMA - rdzeniowy zanik mięśni. Wskutek postępującej choroby, ręce chłopca stają się coraz słabsze i samodzielne przemieszczanie się jest bardzo trudne. Początkowo rodzice marzyli o nowym wózku elektrycznym, jednak jego koszt (powyżej 20.000 złotych) znacznie przekracza możliwości finansowe. Alternatywą jest zakup napędu do obecnego już wózka. Dziękujemy serdecznie wszystkim Darczyńcom za pomoc, poniżej zamieszczamy słowa podziękowania od Mamy Kajetana:

"Kajetan od niedawana jest w posiadaniu napędu E-motion do wózka aktywnego. Dzięki m.in. Fundacji Stonoga dziś Kajetan może ganiać za siostrami po podwórku. Napęd wspomaga ruch i zwiększa jego wydajność. Dzięki temu, pomimo słabej siły mięśniowej, może poruszać się nawet w terenie trawiastym. Dodatkowo napęd pomaga przy podjazdach blokując wózek na kilka sekund, aby się nie staczał :)  Dziękujemy za daną możliwość i szansę, którą otrzymał. Zrobił kolejny krok w drodze do samodzielności i pewności siebie :)"